Birçok ünlü sanatçının ekonomi danışmanlığını yapan ve sayısı 300’ü aşan söz ve bestelerinden biri olan “Terazi” isimli şarkısıyla müzik dünyasına merhaba diyen Ece Pulaş, Mine Ayman’ın sorularını yanıtladı…
Müzikle ilgilenmeye ne zaman başladın? Kendi şarkılarını yazıyorsun, ilk şarkını ne zaman yazdın ve başlangıç anın var mı?
Kendimi bildim bileli müziğe aşığım. 2.5 yaşındayken annemden ilk istediğim hediye “kasetçalay”dı. Babam, mesleği elektrik mühendisi olmasına karşılık iyi bir müzisyendi. Genetiğini aldığımı düşünüyorum. Gitar, keman ve pianoya ilgim de onun evde bulunan bu müzik enstrümanlarına aşinalığımla başladı. İlk şarkımı 11 yaşında yazdım. Anneme olan sevgimi anlatan bir şarkıydı. Org çalarak söylemiştim anneme şarkımı, duyunca ağlamıştı, hiç unutamam.
Terazi şarkının hikayesini anlatır mısın? Şarkıda Terazi geçmiyor, ismi neden Terazi?
Terazi, aşık olduğunuz kişinin duygularından tam emin olamama durumunuzu anlatıyor aslında. Birine aşık olmuşsunuz ama dolu dolu yaşayamamışsınız. Bir miktar, tek gecelik aşk yaşanan birine gerçekten aşık olma durumuna da benzetilebilir. Siz ertesi gün hala onu düşündüğünüzü farkediyorsunuz ama ondan ses yok. Ve ona şöyle söylüyorsunuz, “Sorun eğer cesaretsizliğinse sana yardım ederim ama sorun sevgisizliğinse buna dayanamam ve bu nedenle önce kalbini tart.” Tartmak, terazi buradan geliyor. Aynı zamanda burcum da Terazi, burcumun enerjisine de inandim. 🙂
Terazi klibi nerde çekildi ve klipte kimlerle çalıştın? Klibin hikayesi kime ait ve ilk klip deneyimin nasıl geçti?
Klip Eflatun yönetmenliğinde Beykoz Kundura’da çekildi. Yaklaşık 13 saat sürdü ve bir kısmı kendi arkadaşlarımdan, bir kısmı dışarıdan çalıştığımız arkadaşlardan oluşan kalabalık bir cast ekibimiz vardi. Acayip eğlendik, neredeyse her dakikasında kahkaha atıyorduk.
Klip bir gelinin düğünden kaçma sahnesi ile başlıyor. Bir miktar gerçek hayatımdan kesitler barındırıyor diyebilirim 🙂 Sonrasında da olaylarr olaylarr. Eflatun ile birlikte yazdık, hazırladık senaryoyu da. Resmen kısa bir film gibi oldu, bol actionlu. 🙂
Aranjörün ve klip yönetmenin Eflatun, yolunuz nasıl kesişti ve bundan sonra da birlikte çalışmalarınız olacak mı?
Eflatun ile yine kıymetli bir abim olan Erdem Uyanık aracılığıyla tanıştım. Bir gece restaurantta bir şeyler içiyorken, Erdem abi “Ece bestelerini herkese duyurmanın zamanı gelmedi mi artık?” dedi. Kendimi bir anda Eflatun ile birlikte stüdyoda buldum. 🙂
Eflatun ile iki calışmamız daha var, hatta onlar da hazır olmak üzere.
Terazi çok dikkat çekiyor, ilk şarkınla ilgili tepkilerden memnun musun? Enteresan yorumlar alıyor musun?
Çok memnunum. Hızlı duyuluyor ve sürekli sosyal medyadan msjlar almaya başladım. Yorumlar da çok güzel. Bütün yorumları kitap okur gibi okuyorum ve sadece güzel cümleleri değil de, dürüstçe yazılan her yorumu beğenmeye hazırım. 🙂
“En mutlu olduğum şey?” dinleyenlerin şarkı sözlerine dikkat ediyor olmaları ve kendilerine en uygun buldukları cümleleri yorum olarak yazmaları. Ve herkesin farklı bi cümlede kendini bulduğunu görmek. Klip için de çok eğlenceli yorumlar var. Mesela gelinin bütün dolar ve altınlarını mendilciye vermesi ve sadece bir peçete alıp gitmesi sahnesi icin, “keşke o sokakta o gün ben dilenseydim” ya da “klip çekiminden sonra geri aldın değil mi o dolarları, altınları?” gibi yorumlar var. Kahkaha attım okurken. 🙂
Sanatçı yönünün yanı sıra aslında ekonomistsin ve ekonomi programları da sunuyorsun. Sanat ve iş dünyasını bir arada yaşamak zor olmuyor mu?
Lisans ve üzeri eğitimlerimin tamamı ekonomi üzerine ve okulun ardından da direk ekonomi sektöründe çalışmaya başladığım için bu benim mesleğim. Müziği de meslek edinmek istedim ama o günkü şartlar uymadı. Fakat şöyle bir anım var. Marmara Ünv. Ekonomi bölümünü kazanır kazanmaz İstanbul’a geldigimde, Kadıköy iskelesinde yalnız başıma gezerken pat diye İstanbul Ünv. Devlet Konservatuarı’na girip, Erdem Hoca’yla karşılaşmıştım. Kıymetli Erdem Sökmen hocam. Ona demiştim ki hocam ben ekonomi bölümü kazanıp geldim ama müzik üzerine öğrenim görmek hayalimdi, sizin derslerinize misafir olarak girsem? Erdem Hoca yönetimle konuşup misafir olarak katılımımı sağlamıştı.
İş yoğunluğu elbette sanata ayırmak istediğim çok daha fazla sürenin önüne geçebiliyor ancak bu bir zorluk da değil tam olarak. Çünkü müzik benim içimde, her anımda çalışırken de mümkün olduğunca müzikleyim. Ve her kendimle kalışımda mutlaka söz müzik bir şeyler karalıyorum. Vakti kendim yaratıyorum. Söz müzik yazmak, hayatın getirdiği, zorlu, gurur kırıcı benzeri koşullara karşı benim kendimi tedavi ediş yöntemim.
Ekonomiye olan ilgin ne zaman başladı ve 2021 yılı için ekonomiye dair ön görülerin neler?
Ekonomiye ilgim ortaokulda başladı. Annem teleteksten borsa işlemleri yapardı ve biz anlık haberleri dinler, hangi hissenin yükseleceğini tahmin ederdik, annem alır satardı, merağımın artmasıyla birlikte ben de borsa yatırımcısı oldum henüz okul bitmeden. Bence ekonomide de müzikte de ancak aşkla çalışılabilir. Ve ben içinde üretim olan her şeye aşığım.
Müzik sektörüne girerken seni destekleyen bir isim oldu mu? İlerde düet yapmak istediğin bir isim var mı?
Müzik sektöründe ekonomi danışmanlığını yaptığım müşterilerim ve aynı zamanda çok arkadaşım var ama destekleyen herhangi bir isimle çalışmadım. Kenan Doğulu ile çalışmak istiyorum, müzikle ilgili kendisi ile yapabileceğim her şeyi yapmak isterdim. Şarkı düzenlemesi, beraber fikir üretimi, düet, hatta beraber söz ve müzik yazmak ve o şarkıyı seslendirmek.
Bundan sonra sırada hangi şarkın var? Yeni şarkını ne zaman yayınlamayı planlıyorsun?
Sırada ritm slow bir şarkım var. Adı Şehir Rehberi. İstanbul’u ve İstanbul’da geçen bir aşk hikayesi ile ilgili. Şubat sonu umarım herkese dokunacak.
2021 için hem müzik hem de genel anlamda hayat adına planların neler? Akustik konser ve youtube projelerin olacak mı?
Şimdiden bir kaç ünlü otelden ve restaurantlardan konser ve programlar için mesajlar almaya başladım. Bu çok mutlu edici. Pandemi süreci biter bitmez hayata geçirmeyi dört gözle bekliyoruz. Akustik konser ve youtube videolarımız da olacak, youtube kayıtlarımız için evimin bir bölümünü stüdyo haline getiriyoruz.
Röportaj: Mine Ayman